Samen naar elkaar

Als ouder moet je tegenwoordig in verschillende rollen veel ballen in de lucht houden. In de rol van moeder of vader wordt veel van je gevraagd, zowel in  twee-ouder- als in één-oudergezinnen als in samengestelde gezinnen. In de rol van partner wil je het leuk hebben samen en gezellige dingen doen.  Op je werk moet ook optimaal gepresteerd worden. De lat ligt dus vaak best hoog en dan kan het fijn zijn om af en toe wat hulp te krijgen.

 

Hierbij een aantal voorbeelden van coachingsvragen van ouders:

* mijn kind gedraagt zich op school voorbeeldig en thuis het tegenovergestelde

* mijn kind vraagt zoveel aandacht en slokt al mijn energie op

* mijn puberzoon (-dochter) en ik maken heel vaak ruzie 

* mijn partner en ik verschillen veel van mening over de opvoeding van de kinderen

* ik vind het lastig om grenzen te stellen en te bewaken

* ik vind het moeilijk om consequent te zijn

* samen aan tafel eten is vaak niet gezellig bij ons thuis

 

Soms is het voor ouders en hun kinderen lastig om elkaar te begrijpen en samen te communiceren. Het gevolg is vaak onbegrip, ruzies, boosheid, onzekerheid, verdriet en ga zo maar door. Hierdoor kun je als gezin in een steeds terugkerende negatieve spiraal terecht komen. En het kan dan moeilijk zijn om hier uit te komen met elkaar. Dan is het fijn wanneer iemand, die niet zo dicht bij de familie staat, kan helpen om samen een weg te vinden om verder te kunnen.  

 

Meestal kunnen we samen in enkele sessies tot een oplossing komen, waar zowel kind als ouders mee verder kunnen. Het kind leert vaardigheden te ontwikkelen die bij zijn/haar leeftijd passen en de ouders leren hoe zij hun kind bij deze verandering kunnen ondersteunen.